Administratie

Wanneer je baby naar huis mag, moeten heel wat praktische en administratieve zaken geregeld worden. Op deze pagina vind je meer info over de administratie die gepaard gaat met het ontslag.

Meer weten?
Scroll verder naar beneden
Shutterstock 645896563
Shutterstock 580895848
Shutterstock 2147199131

Kraamzorg

Kraamzorg kan onderverdeeld worden in twee grote delen: de medische ondersteuning door de vroedvrouw en de niet-medische begeleiding waarvoor je beroep kan doen op een kraamverzorgster.

Medische ondersteuning

De vroedvrouw staat je bij in al je vragen en onzekerheden omtrent de baby en jezelf. Na het ontslag uit het ziekenhuis komt een vroedvrouw aan huis om zowel mama als baby verder op te volgen. De medische ondersteuning door de vroedvrouw kan tot één jaar na de geboorte en de betaling wordt meestal geregeld via het ziekenfonds.

Klik hier om een vroedvrouw aan huis te vinden

Shutterstock 1086814028

Niet-medische begeleiding (kraamhulp)

Een kraamverzorgster kan helpen met de verzorging van je baby en enkele huishoudelijk taken zoals koken, strijken, boodschappen doen enz. Kraamhulp kan vanaf 1 maand vóór de verwachte bevallingsdatum tot 3 maanden na de bevalling. Als de baby na de geboorte nog even op neonatologie moet verblijven, kan er een uitzondering gemaakt worden en is het mogelijk de periode te verlengen. Dit geldt ook voor meerlingen. Om aanspraak te maken op zo’n uitzondering, is een document van het ziekenhuis nodig waarin de ontslagdatum van de baby vermeld staat.

Het is belangrijk om kraamhulp tijdig (vanaf de 6de zwangerschapsmaand) aan te vragen, je moet namelijk een aantal formaliteiten afhandelen alvorens de hulp kan starten. De kostprijs van kraamhulp is afhankelijk van het netto-inkomen en gezinssamenstelling. Hierbij geldt hoe lager het inkomen, hoe goedkoper de zorg. Enkele ziekenfondsen en verzekeringen komen tussen in de kosten van kraamzorg. Check dit dus zeker ook bij je mutualiteit en je verzekeraar.

Je kan kraamzorg aanvragen bij expertisecentrum kraamzorg, familiehulp, Ferm thuiszorgI-mens en sommige ziekenfondsen.

Shutterstock 580721896
Zorgtoeslag

Sommige kinderen hebben extra ondersteuning nodig om te kunnen groeien. Voor hen kan naast het basisbedrag in het groeipakket ook een extra zorgtoeslag voorzien worden. Het gaat om de zorgtoeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte. Een kind kan de zorgtoeslag ontvangen indien het voldoet aan:

Prematuur geboren baby’s die langer dan drie maanden in het ziekenhuis verbleven, hebben sowieso recht op zorgtoeslag voor de tijd in het ziekenhuis. Bij baby’s die minder dan drie maanden in het ziekenhuis verbleven, wordt elke situatie apart bekeken. Indien baby’s na thuiskomst nood hebben aan extra ondersteuning (bv. therapie, thuisbegeleiding enz.) kunnen zij in bepaalde situaties ook aanspraak maken op de zorgtoeslag. Er dient dus niet altijd een duidelijke beperking vastgesteld te worden om recht te hebben op de zorgtoeslag.

Shutterstock 232146994



Indien je denkt dat je kind in aanmerking komt, contacteer dan de uitbetaler van je groeipakket. Ouders moeten een online vragenlijst invullen, aangevuld met verslagen van het ziekenhuis en eventueel van hulpverleners. Daarna wordt de aanvraag bekeken door een arts die de specifieke ondersteuningsbehoefte van je kind beoordeelt. Het bedrag van de zorgtoeslag hangt af van de mate waarin je kind meer ondersteuning nodig heeft dan zijn/haar leeftijdsgenoten.

Bekijk hier hoe je de zorgtoeslag kan aanvragen.

Meer weten? Klik hier

Thuisopvang zieke kinderen

Wanneer je ziek kind niet naar de opvang kan, is het mogelijk om beroep te doen op thuisopvang. Verschillende diensten en organisaties zoals ziekenfondsen, OCMW’s en gemeenten bieden soms thuisoppas voor zieke kinderen aan. We sommen hier enkele mogelijkheden op.

Familiehulp

In West-Vlaanderen kan je terecht bij Familiehulp voor opvang aan huis. Zij bieden een kwalitatieve opvang en zorg voor acuut zieke kinderen tot 12 jaar.

3W+

In Vlaams-Brabant biedt 3W+ thuisopvang aan voor zieke kinderen tot 14 jaar.

I-mens

De dienst thuisoppas van I-mens neemt de zorg voor zieke kinderen tijdelijk over, zodat jij met een gerust hart naar het werk kan.

Ziekenfonds

Bij sommige ziekenfondsen kan je opvang voor je ziek kind aanvragen. Vraag na of jouw ziekenfonds dit ook voorziet.

Werkgever

Ook sommige werkgevers bieden thuisopvang aan. Hiervoor dien je je te informeren bij je werkgever.

Ferm

Ferm biedt in samenwerking met CM thuisopvang aan voor je ziek kind.