Administratie

Bij de opvolging van een ex-prematuur komt heel wat administratie kijken. Hieronder vind je een overzocht van welke zaken je in orde moet brengen en op welke tegemoetkomingen je recht hebt.

Meer weten?
Scroll verder naar beneden
Shutterstock 2172673427
Shutterstock 2175865809
Shutterstock 578423287

COS

Wanneer een kind geboren is na een zwangerschap van minder dan 32 weken en/of een geboortegewicht lager dan 1500 g had, wordt het automatisch opgevolgd binnen de Conventie inzake diagnostische follow-up van prematuur geboren kinderen. De arts in het ziekenhuis zal daarvoor een attest invullen dat bevestigt dat je kindje aan deze voorwaarden voldoet. Dit attest moet samen met het aanvraagformulier voor tegemoetkoming in de revalidatiekosten bezorgt worden aan het ziekenfonds. Bij kinderen die binnen de conventie vallen wordt per onderzoeksmoment een vergoeding gevraagd voor de consultatie bij de arts. Dit bedrag is afhankelijk van het specialisme van de arts die het onderzoek afneemt. Een groot deel zal worden terugbetaald door het ziekenfonds. De persoonlijke bijdrage zal ongeveer 15 euro bedragen.

Kinderen geboren met een zwangerschapsduur van meer de 32 weken en/of met geboortegewicht van meer dan 1500 g worden niet automatisch opgevolgd. Ze kunnen wel worden opgevolgd binnen de werking van het COS indien er bezorgdheden zijn op vlak van ontwikkeling en/of gedrag. Een doorverwijzing gebeurt via de dienst neonatologie, de kinderarts, de huisarts, Kind & Gezin, de kinesitherapeut, de logopedist, de psycholoog, het CLB enz. Aanmelden gebeurt via het online aanmeldingsformulier van het COS in jouw buurt. Bij kinderen die buiten de conventie vallen, wordt een vaste ouderbijdrage van max. 86,31 euro gevraagd.

Aanmelden:


Shutterstock 74629912

Kind & Gezin

Net zoals voldragen pasgeborenen worden ook prematuur geboren baby’s opgevolgd door Kind & Gezin. Het eerste contact met K&G kan op verschillende manieren tot stand komen. Ofwel neem je zelf contact op met K&G online of via de K&G-lijn, ofwel bezorgt de uitbetaler van het groeipakket jouw contactgegevens wanneer je het startbedrag aanvraagt, ofwel geeft het ziekenhuis de geboorte door aan het lokale team van K&G. Vervolgens worden afspraken voor de verdere consulten ingepland. Deze consulten zijn gratis. Er zijn eveneens specifieke aanpassingen voor prematuur geboren kinderen binnen de opvolging zoals een aangepast vaccinatieschema, gecorrigeerde groeicurven aan de hand van de zwangerschapsduur, een aangepast ontwikkelingsonderzoek en aandacht voor het welbevinden van moeder en kind.

Meer weten? Klik hier

Shutterstock 400767028

Specifieke thuisbegeleiding

KOKOOS, BROOS, DE KLEINE BEER, Dienst Ambulante Begeleiding, ’t Spoor enz. zijn specifieke thuisbegeleidingsdiensten die vallen onder de rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH) van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Deze ondersteuning is snel inzetbaar en laagdrempelig. Ouders hoeven geen aanvraagprocedure te doorlopen bij het VAPH of bij Opgroeien en kunnen rechtstreeks naar een zorgaanbieder stappen die vroegbegeleiding aanbiedt. De ondersteuning kan gedurende een jaar worden geboden en er kan tot 36 keer begeleiding aan huis komen per kalenderjaar. Vanaf 1 januari 2024 kan een maximum bijdrage van 6,34 euro per sessie gevraagd worden. De bedragen kunnen jaarlijks worden geïndexeerd.

Shutterstock 123061720
Kinderopvang

De kinderopvangtoeslag maakt deel uit van het Groeipakket. Je hebt recht op de toeslag wanneer:

  • Je kind naar een Nederlandstalige kinderopvang, onthaalouder of crèche in Vlaanderen of Brussel gaat
  • De prijs van de opvang niet van je inkomen afhangt

Wanneer je kind reeds een Groeipakket krijgt, ontvang je de kinderopvangtoeslag automatisch. Je ontvangt de betaling maandelijks ten laatste op de 20ste van de volgende maand. De betaling voor april ontvang je dus tegen 20 mei. Van zodra je kind naar de kleuterschool gaat, stopt je recht op de kinderopvangtoeslag.

Creche



Je kan ook belastingvermindering krijgen voor kosten die je maakt voor de opvang van je kinderen. Het gaat ook om onkosten voor activiteiten van erkende of gesubsidieerde jeugdwerkverenigingen of sportorganisaties. Ook professionele thuisopvang voor zieke kinderen komt in aanmerking voor een belastingvermindering. De voorwaarden voor het recht op belastingvermindering voor kinderopvang vind je hier. Om je uitgaven te kunnen aftrekken moet je als ouder over bewijzen beschikken voor de uitgaven die je maakte voor de kinderopvang. Hiervoor heb je een fiscaal attest van de initiatiefnemers van de opvang nodig.